Bangunan Tinggi Berbuka Puasa Berbeza mengikut Tingkat ??

13

Negara-negara maju mempunyai bilangan menara tinggi sebagai simbol sesebuah negara. tetapi tahukan anda bahawa di negara luar, bangunan tinggi itu juga bermaksud mereka akan berbuka puasa mengikut waktu yang berbeza mengikut tingkat yang diduduki.

Jabatan Hal Ehwal Islam dan Aktiviti Amal di Emiriah Arab Bersatu (UAE) meminta semua penduduk di Burj Khalifa setinggi 163 tingkat dan bangunan pencakar langit lain untuk mengambil perhatian terhadap perbezaan waktu berbuka puasa yang bergantung kepada tingkat kediaman mereka.

Sejak beberapa tahun lalu, penduduk yang tinggal di bangunan pencakar langit di Dubai perlu menunggu enam minit lebih lama untuk berbuka berbanding mereka yang menetap di kawasan lain.

Jabatan tersebut mengeluarkan pekeliling menetapkan tempoh berpuasa penduduk yang tinggal antara tingkat 60 dan aras 120 adalah empat minit lebih lama berbanding kawasan lain di Dubai.

”Mereka yang tinggal di tingkat 121 dan ke atas pula perlu berpuasa enam minit lebih lama manakala waktu solat subuh adalah tiga minit lebih awal,” jelas jabatan itu lagi.

Perbezaan masa berdasarkan ketinggian itu turut menyebabkan penduduk di Burj Khalifa menunaikan solat subuh dua minit lebih awal berbanding kawasan lain di Dubai.

Menurut ahli astrofizik terkenal, Neil deGrasse Tyson menerusi thenational.ae yang dikeluarkan kelmarin, waktu berbuka puasa unik di Burj Khalifa adalah kerana matahari terbenam agak lambat di tingkat paling atas menara yang menjadi kebanggaan di Dubai itu.

 

Mujur ianya di Dubai, bagaimana pula agaknya menara tertinggi di Malaysia KlCC, KL Tower Menara Trx dan PNB selepas ini ??

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here