BERNAS Arah Saman Penyebar Mesej Palsu Kenaikan Harga Beras Di Sabah

  3
  BERNAS hanya menafikan mengumumkan kepada pemborong beras Sabah harga baru beras, seperti yang menjadi viral dalam mesej viral di media sosial.
  Pengarah Urusan Bernas juga mengarahkan syarikat itu untuk menyaman individu yang bertanggungjawab terhadal mesej yang tersebar di media sosial.
  Pakatan terus menghantar mesej-mesej palsu untuk menghasut rakyat.
  Diharapkan BERNAS dan SKMM boleh mengesan individu yang terlibat dalam menyebarkan mesej palsu itu.
  Tidak pasti jika undang-undang SKMM mempunyai peruntukan di mana kita boleh mengesan Whatsapp sehingga orang yang paling awal yang telah menghantar mesej dan sekiranya orang terawal tidak dapat membuktikan atau mengenal pasti siapa yang menghantar kepadanya maka dia bertanggungjawab secara sah sebagai pemula.
  Sekiranya peruntukan sedemikian tidak wujud maka ia perlu ditambah dalam akta SKMM.
  Ini akan menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap apa yang mereka kongsikan dan hanya menghantar maklumat dari sumber yang disahkan.
  *********
  Bernas Nafi Umum Harga Baharu Beras Di Sabah
  KOTA KINABALU – Padiberas Nasional Berhad (Bernas) menafikan ada membuat pengumuman mengenai harga baharu untuk mana-mana beras kepada pemborong beras di Sabah seperti ditularkan di media sosial.
  Pengurus Besar Bernas Sabah Jasnih Daya berkata, sekiranya ada sebarang perubahan harga, pejabat Bernas Sabah akan dimaklumkan secara rasmi oleh Ibu Pejabat Bernas di Kuala Lumpur berhubung perkara itu.
  Setakat ini tidak ada arahan atau maklumat diterima berhubung perubahan itu,? katanya dalam kenyataan di sini hari ini melalui aplikasi WhatsApp. 
  Katanya pihak Bernas Sabah juga menerima arahan daripada Pengarah Urusan Bernas Malaysia supaya memfailkan saman fitnah terhadap individu yang mengeluarkan kenyataan itu.
  Maklumat yang tular dalam media sosial di sini hari ini, memetik sumber dari pengerusi Berasabah, menyebut harga beras dinaikkan RM1 untuk kampit seberat 10 kilogram (kg) dan RM0.50 untuk 5kg.
  Loading...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here