CAP BUNGA KURANG BIJAK DAN KETINGGALAN ZAMAN – YANG SOKONG PUN KEBANYAKAN MASIH MAKAN BERSUAP ZAMAN MAHATHIR

7
Pada pelancaran PPBM semalam, selain tidak mengatakan bahawa memperkenalkan cukai baru dipanggil GST telah menyebabkan inflasi dan menyusahkan rakyat, Mahathir berkata, beliau akan memansuhkan GST, beliau akan memperkenalkan cukai jualan BARU dengan nama yang berbeza.
Pertama, kenaikan sekali inflasi untuk GST sudah berakhir. Ia tidak akan digunakan sebagai alasan lagi oleh peniaga untuk menaikkan harga. Jika anda memansuhkan GST dan memperkenalkan cukai baru, ia pasti akan menjadi satu lagi alasan untuk peniaga untuk menaikkan harga dan kenaikan inflasi lagi. 
Adakah anda benar-benar berfikir harga akan turun selepas mereka memansuhkan GST dan memperkenalkan cukai baru? Sudah tentu tidak.
Peniaga akan menggunakan cukai baru ini sebagai satu lagi alasan untuk menaikkan harga lagi.
Kedua, cukai jualan adalah kuno dan 95% daripada majoriti negara telah pun berpindah ke GST / VAT yang lebih moden untuk memerangi pengelakan cukai, mengurangkan ‘black market’ dan untuk aliran keluar wang haram.
Berbalik kepada cukai jualan hanya membolehkan kroni beliau untuk meneruskan pengelakan cukai dan melibatkan diri semula dalam aliran keluar wang haram.
Apa jenis parti yang bergerak ke belakang dari sistem cukai moden kepada sistem cukai purba yang sudah ditolak oleh dunia moden?
Selama bertahun, Mahathir juga sering menyeranh BR1M dan mendakwa bahawa ia adalah rasuah dan rasuah yang akan membuat orang malas dan terlalu bergantung kepada kerajaan.
Tetapi sekarang dia berkata BR1M akan dikekalkan dan dimasukkan ke dalam undang-undang berkanun. Jadi dia mahu memasukkan ke dalam undang-undang satu sistem yang rasuah dan rasuah yang akan membuat orang malas dan terlalu bergantung kepada kerajaan?
Hakikat bahawa terdapat beberapa orang yang telah bersorak dan bersetuju dengan setiap perkataan yang diperkatakan oleh Mahathir seperti satu ‘sabda’ walaupun ianya pelbagai ‘U-Turn’  menunjukkan bahawa Mahathir dan penyokong Parti Cap Bunga mempunyai pemikiran ke belakang dan tidak cerdik.

BR1M MUNGKIN DITERUSKAN PARTI CAMPURAN – MAHATHIR DAH NYANYUK, SEBELUM INI KATA RASUAH

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here