Malaysia, Belanda bincang MH17 ditembak jatuh esok

  3
  Menteri luar negeri Malaysia dan Belanda akan bertemu esok, antara lain akan membincangkan insiden pesawat Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH17 yang ditembak jatuh.
  Menteri Luar Negeri Belanda, Stef Blok akan mengadakan lawatan kerja sehari ke Malaysia esok dan beliau dijadualkan mengadakan mesyuarat 2 hala dengan Saifuddin Abdullah, menurut Wisma Putra dalam kenyataan hari ini.
  Selain MH17, kedua-dua menteri dijangka membincangkan pelbagai isu mengenai kepentingan bersama termasuk minyak sawit, Perjanjian Perkongsian dan Kerjasama (PCA) Malaysia-Kesatuan Eropah (EU), Asean dan Brexit katanya.“
  Lawatan ini dijangka dapat mengukuhkan lagi ikatan persahabatan dan mencerminkan hubungan jangka panjang antara Malaysia dan Belanda,” katanya dalam kenyataan itu.
  Pesawat MAS itu yang dalam penerbangan dari Armsterdam ke Kuala Lumpur, ditembak jatuh pada 17 Julai 2014, di ruang udara timur Ukraine. Semua 298 penumpang dan anak kapal terkorban.
  Menurut Wisma Putra, Malaysia dan Belanda juga menyasar untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang baru.
  Pada 2018, jumlah perdagangan dan pelaburan dua hala antara Malaysia dan Belanda masing-masing pada RM32.57bilion (AS$7.82 bilion) dan RM8.4bilion (AS$2.06 bilion).
  Loading...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here