NETIZEN CHINA MELAHIRKAN RASA TERKEJUT DENGAN KOMEN ANTI-CHINA OLEH MAHATHIR

2
(Global Times) – Netizen China bertindak balas kepada pembangkang Malaysia kerana menyemarakkan api sentimen anti-Cina dengan kemarahan dan kejutan, berikutan kutukan keras Kedutaan China keatas retorik bekas pemimpin.

Bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir bin Mohamad telah bersengketa dengan salah seorang daripada sultan di negara ini dalam pertikaian ke atas projek hartanah yang luas, tindak balas terbaru terhadap pelaburan asing negara Cina, lapor Financial Times.

Mahathir menyerang projek Forest City yang bernilai RM170 bilion ($ 38 bilion), pembangunan perumahan 14 kilometer persegi di hujung Selatan Malaysia, sebagai “wilayah asing,” kata Financial Times.

Menurut laporan itu, Mahathir menulis dalam blognya bahawa “Kebanyakan tanah yang paling berharga kini akan dimiliki dan diduduki oleh orang asing. Pada hakikatnya ia akan menjadi negara asing. “

Kedutaan China di Malaysia mengeluarkan satu kenyataan di laman web rasmi, dengan keras mengkritik komen Mahathir. “Seseorang memuji hubungan China-Malaysia semasa menjadi Perdana Menteri tetapi pendapat yang sentiasa membakar api sentimen anti-Cina selepas itu.”

Kedutaan itu mempersoalkan bagaimana Malaysia telah mendapat penghormatan antarabangsa dan mendapat kepercayaan Cina di negara ini. “Kami boleh mendedahkan pembohongan di sebalik dakwaan bahawa pelaburan China adalah mencuri peluang pekerjaan dari Malaysia,” kata kedutaan itu.

Sesetengah netizens Cina melahirkan rasa kecewa mereka, mengatakan bahawa ia adalah mengejutkan untuk melihat bekas pemimpin negara itu membuat kenyataan seperti ini, manakala yang lain mengajak untuk memboikot Malaysia. “Apakah kita akan memboikot Malaysia untuk ini?” Netizen “jiemohu” menulis dalam Sina Weibo.

Satu lagi netizen “yuchundaxianglianzhuli” menulis “menjadi seorang sahabat lama selama lebih satu dekad, Mahathir diransang oleh China. Ia adalah satu masalah besar. “

“Cina di Malaysia sangat bagus. Kita tidak boleh mengambil hal-hal ekstrem, ” tulis pengguna Weibo “Sheisaflower”.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here