HomeSARAWAKBERITAPengamal Media Perlu Bantu Memerangi Persepsi Negatif Terhadap Kerajaan, Kata Salang
randausarawak.net

Pengamal Media Perlu Bantu Memerangi Persepsi Negatif Terhadap Kerajaan, Kata Salang

KUCHING  — Pengamal media di Sarawak, sebagai anggota masyarakat yang bertanggungjawab perlu turut terlibat memainkan peranan aktif memerangi persepsi negatif terhadap kerajaan khasnya menjelang pilihan raya umum ke-13, kata Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang.


Dalam menghadapi peperangan persepsi yang merupakan salah satu daripada perkembangan semasa politik tanah air yang berubah mengikut masa dan keadaan, beliau berkata pemikiran rakyat telah diracun dengan pelbagai maklumat yang tidak benar terutama di media siber.

“Semuanya memerlukan penjelasan dan pembetulan persepsi yang berkesan kerana jika keadaan ini tidak ditangani sebaik mungkin, yang benar dianggap salah dan yang salah dianggap benar,” katanya ketika berucap pada majlis Dialog Media Sarawak 2012 anjuran kementeriannya dan Jabatan Penerangan Sarawak, di sini Sabtu.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Setiausaha (Penerangan) kementerian berkenaan Datuk Dr Rothiah Omar, Pesuruhanjaya Polis Sarawak Datuk Acryl Sani Abdullah Sani dan Pengarah Penerangan Negeri Resat Salleh.

Salang mengingatkan bahawa banyak laporan dan penulisan yang tidak bertanggunjawab dan mengelirukan telah berjaya meracuni pemikiran dan persepsi sebahagian masyarakat sehingga mereka “sanggup menghina pihak yang berjasa dan sebaliknya pula memuja kepada yang berdusta”.

Terkini / Latest

BERITA

Remaja itahan memandu tanpa lesen, akibatkan kemalangan maut di Jalan Stutong

Sarawak kerjasama dengan Jepun hasilkan tekstil angkasawan

Sumbangan Asas Rahmah (SARA) menerusi MyKad diperluas ke Sabah, Sarawak

28 alami detik cemas bas dinaiki terbalik

MASwings: Rundingan selesai, tandatangan SPA Februari

PBB teguh sebagai parti yang inklusif dan utamakan keharmonian kaum

Popular

COVID-19

Covid-19: KKM dedah kluster sejarah perjalanan ke Itali telah ragut 5 nyawa, 37 sah positif

Sarawak 2022 state budget provides room for business community to return to normalcy

Covid-19: Kisah sebenar Kes 1580 Kluster Itali ragut 5 kematian dan 37 dijangkiti

惊魂鬼月 无人驾驶轿车街头乱撞

Penyelidikan saintifik – Buah dabai sangat kaya dengan kandungan antioksida