Rakyat sudah bijak menilai prestasi Kerajaan PH

  2


  Kenyataan Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Tun Daim Zainuddin yang meminta rakyat memberi tempoh enam bulan lagi bagi Pakatan Harapan (PH) melaksanakan janji manifesto PRU-14, membuktikan bahawa sehingga saat ini mereka gagal mentadbir negara sebagaimana sepatutnya.
  Ketua Penerangan UMNO, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata, kenyataan itu juga dilihat bercanggah dengan janji pimpinan PH dalam kempen PRU-14, iaitu “jika hari ini PH menang PRU, esok PH akan tunaikan janji.”
  Malah, katanya, kenyataan berkenaan juga dengan sendiri menunjukkan Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) gagal berperanan dan mengemukakan formula terbaik mengendalikan ekonomi negara kepada Kerajaan PH.
  “Apatah lagi setiap kali PH tewas dalam PRK, PH akan tampil membuat pelbagai janji atau alasan kenapa mereka ditolak, sedangkan bulan depan adalah tempoh genap satu tahun PH mentadbir negara,” katanya dalam satu kenyataan.
  “Hakikatnya, rakyat sudah mula menerima kesan daripada kegagalan pentadbiran Kerajaan PH”, katanya.
  Kerajaan PH tegas beliau, sepatutnya segera menyelesaikan pelbagai masalah rakyat berkaitan kenaikan kos sara hidup, kekurangan bantuan kebajikan dan sebagainya.
  “Pelaburan masuk ke negara ini juga seakan tiada malah berlaku pengaliran keluar dana asing daripada negara ini. Jika tempoh enam bulan lagi diperlukan pasti kesan lebih besar pada rakyat dan negara akan berlaku,” ujarnya.
  “Selepas 9 Mei 2018, tidak banyak janji yang berjaya dilaksanakan oleh Kerajaan PH. Melainkan, melaksanakan semula banyak dasar atau program yang dijalankan oleh Kerajaan BN dahulu yang dikritik hebat oleh PH,” katanya lagi.
  Tambah beliau, sikap Kerajaan PH yang suka bercakap dolak-dalik, daripada berjanji akan menunaikan janji dalam masa sehari, kemudian menukar kepada tidak perlu menunai janji menggambarkan Kerajaan PH ialah kerajaan yang suka memungkiri janji.
  “Kemudian meminta lagi tempoh enam bulan untuk melaksanakannya suatu yang tidak boleh diterima. Pimpinan dan Kerajaan PH diharap menghormati daya intelektual rakyat kerana rakyat sudah bijak dan boleh menilai setiap tindakan yang dilakukan oleh kerajaan,” katanya.
  “Bayangkan kalau selepas enam bulan nanti, janji-janji itu tidak dapat dilaksanakan, apakah selepas itu PH akan meminta tempoh enam bulan lagi dan enam bulan lagi? Adakah rakyat akan terus ditipu,” katanya. 
  Loading...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here