Sarawak Bakal Hadiahkan 600,000 Hektar Tanah Kepada Persekutuan

2

Kerajaan Sarawak berhasrat memberikan kira-kira 600,000 hektar tanah yang tidak akan ditanam semula dengan kelapa sawit kepada mana-mana pihak yang berminat termasuk Kerajaan Persekutuan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub, berkata perkara itu akan dibincangkan bersama Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg dalam satu pertemuan di Sarawak, esok.

“Esok di Sarawak ada pertemuan dengan Ketua Menteri dan kerajaan negeri berhasrat memberi tanah yang cukup luas hampir 600,000 hektar yang tidak akan ditanam semula dengan sawit.

“Sebahagiannya (tanah itu) saya akan berbincang dengan Sarawak kenapa tidak ditanam dengan jagung bijian yang dapat membantu kita (negara) mengeluarkan setidak-tidaknya 20 peratus makanan ternakan dengan sumbernya dari jagung bijian kita sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Program Kasih Peladang Parlimen Pulai di Kampung Skudai Kiri, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Datuk Mazlan Aliman.

Salahuddin berkata, kementeriannya yakin dapat mengurangkan kebergantungan pada produk import dengan membangunkan semua tanah dan ladang terbiar di negara ini.

“Hampir enam dekad sejak merdeka kita tidak mampu lagi hasilkan produk yang cukup terutama dalam agromakanan dalam negara.

“Saya yakin Malaysia boleh mengurangkan kebergantungan produk import, tetapi ia mengambil masa dan mesti bermula hari ini.

“Kita akan terus untuk menjadikan tanah dan ladang terbiar untuk difikirkan bagaimana boleh diisi dengan tanaman ‘cash crop’ sebagai jalan keluar (kepada kebergantungan produk import),” katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, dilaporkan berkata bagi mengelak ringgit terus menjadi lemah, kerajaan merancang mengurangkan kebergantungan kepada barangan import yang mampu dihasilkan dalam negara.

Katanya, Malaysia perlu mengeluarkan sendiri produk asas seperti sayur-sayuran, buah-buahan, hasil laut dan ternakan bagi mengelak pengaliran ringgit ke luar negara.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here