“Suntong Tutok ” Hidangan istimewa Ramadan

8

‘Sotong Ketuk’ atau lebih dikenali sebagai ‘Suntong Tutok’ (Sotong Kering) adalah makanan ringan khas di kalangan rakyat Sarawak pada bulan Ramadan.

Kebanyakan gerai yang menjual sotong kering khas ini terletak di kampung Melayu di sekitar Satok.

Seorang pengusaham Dayang Zunika Red Adenan, 51, berkata setiap tahun dia tidak akan melepaskan peluang untuk menjual ‘Suntong Tutok’, perdagangan keluarga, diturunkan dari generasi ke generasi.

Beliau yang sudah menjalankan perniagaan lebih 30 tahun itu memulakan perniagaannya seawal dua hari sebelum umat islam mula berpuasa.

“Kami hanya menjalankan perniagaan pada bulan Ramadan kerana sejak dahulu lagi orang Melayu menikmati hidangan istimewa ini, terutama setelah berpuasa, dan kebanyakannya dihidang selepas moreh dimana mereka makan selepas selesai melakukan ibadah tarawih katanya

Zunika, yang beroperasi di Kampung Bernombor, Jalan Ajibah Abol, berkata perniagaannya mendapat sambutan baik kerana terdapat permintaan yang tinggi terhadap ikan sotong.

“Setiap malam, kira-kira dua kilogram sotong kering akan digunakan untuk membuat ‘Suntong Tutok’ dan kadang-kadang lebih daripada itu, kita menjalankan perniagaan pada waktu malam dari pukul 7 malam hingga tengah malam,” katanya.

Sekeping ‘Suntong Tutok’ dijual antara RM5 dan RM15 bergantung kepada saiznya, katanya, sambil menambah bahawa sebahagian besar pek pelanggannya dibawa pulang dan ada orang yang menempah sehingga 10 buah sekaligus.“

“walaupun ini kerja yang agak meletihkan tetapi keuntungan bersih yang boleh dicapai kadang-kadang boleh mencecah RM 900 semalam katanya

Ditanya mengenai resipi rahsia beliau ‘Suntong Tutok’, Zunika berkata ia bergantung kepada sos mencelup (sambal pencicah).

“Bahan asas untuk membuat sos mencelup adalah cili, kacang, kicap dan gula. Selebihnya bergantung pada apa yang ingin ditambahkan oleh peniaga katanya

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here