Terowong Pulau Pinang: Beratus Juta Telah Dibayar Sejak Hampir 5 Tahun Lepas, Projek Masih Belum Bermula

  3
  Mejar Huan telah mengambil tindakan dengan membuat laporan rasmi.
  Beliau menyeru PDRM dan SPRM untuk menyiasat pendedahan baru-baru ini – terutamanya mengenai beratus-ratus juta telah dibayar tetapi pembinaan masih belum dimulakan walaupun kontrak telah diberikan pada bulan Mac 2013.
  Sebenarnya, Kerajaan Pulau Pinang menjanjikan (sekali lagi) pembinaan itu hanya boleh bermula pada pertengahan tahun 2018.
  Sekiranya kontrak berbilion dianugerahkan oleh Barisan Nasional 5 tahun yang lalu dan pembinaan masih belum dimulakan, sudah tentu macai DAP akan menggila menyerang kerajaan. 
  **********
  PCM Gesa Siasat Syarikat Bida Projek Terowong Dasar Laut
  Parti Cinta Malaysia (PCM) hari ini meminta polis menyiasat dakwaan kerajaan Pulau Pinang telah menganugerahkan projek kepada sebuah syarikat yang mempunyai modal di bawah paras ditetapkan, ketika membida projek terowong dasar laut.
  Naib presidennya Datuk Huan Cheng Guan berkata beliau telah membuat laporan polis semalam mengenai dakwaan itu supaya siasatan dapat dilakukan bagi memastikan sama ada wujud penipuan atau unsur salah guna kuasa dalam proses pembidaan projek berkenaan.
  Menurutnya, sesebuah syarikat disyaratkan untuk mempunyai sejumlah modal yang ditetapkan, sebelum boleh membida sesuatu projek.
  “Bagaimanapun syarikat yang berjaya membida projek berkenaan dikatakan memiliki modal bernilai 1,900 kali ganda lebih rendah daripada paras minimum ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR),” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
  Beliau berkata, PCM berhasrat mengemukakan laporan itu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat supaya siasatan terperinci dapat dilakukan.
  Projek terowong dasar laut sepanjang 7.2 kilometer yang menghubungkan Persiaran Gurney ke Bagan Ajam di Seberang Perai dan tiga jalan utama itu dianugerahkan kepada Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd,  yang terdiri daripada beberapa syarikat.
  Projek itu sebelum ini mencetuskan pelbagai kontroversi antaranya berhubung kos kajian kebolehlaksanaan yang terlalu tinggi selain kaedah pembayaran yang melibatkan pertukaran tanah kerajaan negeri serta pelaksanaannya dibantah penduduk negeri yang bimbang dengan impak ekonomi, sosial dan alam sekitar.
  jalan utama itu dianugerahkan kepada Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd,  yang terdiri daripada beberapa syarikat.
  Projek itu sebelum ini mencetuskan pelbagai kontroversi antaranya berhubung kos kajian kebolehlaksanaan yang terlalu tinggi selain kaedah pembayaran yang melibatkan pertukaran tanah kerajaan negeri serta pelaksanaannya dibantah penduduk negeri yang bimbang dengan impak ekonomi, sosial dan alam sekitar.
  Terdahulu, Huan turut membidas tindakan Zenith yang akan memfailkan injunksi bagi melarang pihak ketiga daripada mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung projek terowong dasar laut, di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, Khamis ini.
   “Adakah mereka cuba menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan orang ramai? Permohonan injunksi ini membuktikan bahawa istilah telus yang dilaungkan oleh kerajaan Pulau Pinang sudah mati,” katanya.

  Loading...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here